FAALANGSTTRAINING


Anneleen: “Examens zijn verschrikkelijk. Weken op voorhand begint de stress al toe te slaan. Ik slaap dan slecht, kan maar weinig eten. De
examenperiode is een hel. Ik ben altijd goed voorbereid maar tijdens het examen is het alsof mijn harde schijf gewist is. Mijn hart bonkt en ik voel me misselijk. Ik staar naar het blad en ik weet niets meer…”

Jo: “Ik haal altijd prachtige cijfers al schrik ik daar zelf van. Mijn probleem is dat ik steeds blijf denken dat ik de leerstof nog niet beheers. Ik kan moeilijk stoppen met studeren. Alles staat altijd in het teken van leren, ik kan het moeilijk loslaten. Als ik ga sporten ben ik bang dat ik te weinig tijd zal hebben om te studeren. Ik kan moeilijk gaan slapen. In bed bedenk ik steeds vragen die ik niet kan beantwoorden of verzin allerlei doemscenario’s.” 

Amber: “Ik had mijn spreekbeurt goed voorbereid. Thuis kon ik ze vlot opzeggen maar toen ik voor de klas stond en al die ogen naar me zag kijken kreeg ik geen woord meer door mijn keel. De prenten die ik wou laten zien vond ik niet. Ik stotterde heel de tijd en voelde me knalrood worden. Ik wist dat het zou gebeuren want tijdens klasgesprekken heb ik dat ook.”